Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fifth Birthday tickers

Firma infama II

Tot despre aceeasi Holosfind o sa vorbesc si in postarea asta. Firma mama din Franta se numeste Referencement si ca sa vedeti pana unde se poate ajunge intr-o firma o sa va spun cum a fost intampinata o colega de aici care a vrut sa se angajeze la firma mama din Franta. 

Se intampla dupa ce eu, insarcinata prin luna a sasea sau a saptea mi-am depus o cerere pentru scurtarea programului de munca. Cu legea la subrat m-am prezentat la departamentul de Resurse Umane si mi-am cerut dreptul care mi-a fost aprobat. Am intrat apoi in prenatal prin luna a saptea sau a opta. 

In timpul asta colega care a vrut sa se angajeze la firma mama din Franta s-a lovit de conditia de a nu face copii cel putin in primii doi ani de la angajare. A renuntat cum era si normal. In cele din urma ales sa paraseasca firma definitiv iar sefii nu au pierdut ocazia de a o mustrului: cum si-a permis sa plece, de parca ar fi avut vreo datorie neplatita sau ar fi fost legata ca iobagul de glie. 

Se pare ca cererile mele ajunse la centru au atras atentia asupra pericolului de a-si pierde tinerele angajate in urma maternitatii. Firma oricum angajase un numar majoritar de fete inca studente sau proaspete absolvente, necasatorite, deci fara alte obligatii decat platitul chiriei. 

Si totusi nu am fost prima gravida din firma, sefa de la Resurse Umane m-a precedat cu cateva luni. Fapt ce a facut sa-mi devina dusman si nu aliat cum te-ai fi asteptat de la o persoana aflata in aceeasi situatie. Cu o luna inainte de reintoarcerea mea la serviciu a inceput sa imi insire la minciuni: ca firma o duce rau, ca se dau afara, ca va fi chiar ea data afara, ca poate chiar firma va intra in insolventa. Nimic nu era adevarat. In timp ce ei tot incercau sa ma elimine se faceau angajari chiar pe postul meu. Am verificat si am dovezi. 

Asta este, cu toate ca legea ii obligau sa ma tina inca 6 luni de zile de la intoarcerea din concediul de crestere al copilului m-au dat afara. Am reusit sa obtin din partea lor o concediere care sa-mi permita sa iau somaj, caci voiau sa ma oblige sa semnez niste hartii prin care sa renunt la orice drept, despagubire, si sa incheiem contractul prin acordul partilor.  

La fiecare hartie pe care mi-o aduceau sa o semnez eu mai dadeam niste telefoane pe la prieteni care cunosc legea mai bine decat mine, veneam la lucru cu Codul Muncii in geanta si depuneam la randul meu cereri de reintoarcere la munca. 

A fost o mare porcarie greu de suportat pentru cineva care mai are si un copil mic de care trebuie sa aiba grija. 
Acum sunt ok, din septembrie ma intorc in invatamant.

Firma infama

S.C. Holosfind S.R.L. care e posibil sa-si schimbe titulatura, cine stie, poate din cauza atator magarii pe care le-a facut, a suparat o multime  de oameni, angajati si clienti.

Colectivul de colegi a fost unul tanar, in care m-am integrat usor. Din pacate cei de la conducere - seful de aici si cei din Franta - au incercat sa aiba in pemanenta un aspru control al oamenilor angajati, mai ales al celor din Romania. 

Cea mai mica cerere era, dupa o lunga perioada de ignorare, atent luata la puricat pana era eliminata ca fiind nefondata sau imposibila ba chiar inexistenta. 
Cereri de concediu, 
        de plecat acasa atunci cand se anunta dinainte ca va fi o intrerupe de curent - noi lucrand cu calculatorul eram nevoiti sa stam degeaba ore in sir, 
       de decalarea programului macar cu o ora pe timp de canicula - venit mai devreme cu o ora si plecat mai devreme cu o ora, 
       de crearea unui spatiu de luat masa sau a unui fumoar, 
      de a avea mai multa hartie igienica, sapun sau apa curenta la baie, 
      de achizitionarea unui aparat de aer conditionat intr-un spatiu prea aglomerat si fara prea multe posibilitati de deschidere a ferestrelor, 
      de agatarea unor draperii la ferestrele aflate in bataia soarelui - monitorul te orbea pur si simplu, 
      cat despre celebrele team-buildinguri despre care auzim peste tot, vai, nici sa pomenim.

Pentru toate astea nu banii erau problema ci lacomia celor din Franta si mai ales dorinta de control, de a ne tine sub papuc pe noi, sclavii din Romania, mult, dar muuult mai prost platiti, cu o munca egala, fata de cei din Franta. 

Nu eram niste plangaciosi ci ne adaptam si gaseam solutii la tot ce am fi vrut sa fie altfel. Am invatat sa ne descurcam pana cand am fi gasit ceva mai bun. Deocamdata stateam sa acumulam experienta si cum criza era mondiala nu am fi dat cu piciorul atat de usor unui loc de munca. Nu asa se intampla peste tot si nu asa ne manipuleaza sefii, aruncandu-ne in fata criza mondiala. 

In timp ce draguta noastra de firma avea profit pe timp de asa-zisa criza de mai multe sute la suta, noi ne milogeam pentru o marire de salariu, pentru o prima de sarbatori si pentru o zi libera pe care trebuia sa o cerem cu vreo luna inainte, char daca boala nu stia ce-i aia programare si ne lua subit in loc sa ne anunte din timp. 

Din pacate experienta mea la privat nu a fost deloc grozava si s-a terminat oribil. Ma bucur insa pentru colegii care si-au gasit de lucru la alte firme mai bune, unde omenia si bunul simt inseamna ceva. Domeniul in care am lucrat este unul grozav si de actualitate, in continua dezvoltare si cu nenumarate posibilitati pentru o afacere prospera: SEO si derivatele. Daca iti place ce faci si ai si beneficii: colegi buni, sefi intelegatori, un mediu de lucru agreabil  si un salariu care sa-ti rasplateasca cat de cat orele de munca, atunci te poti considera fericit.

Cum am ramas fara job

Pai a fost asa: "Daca voi nu ma vreti, eu va vreu!"

Cu o luna inainte de reinceperea activitatii dupa concediul de cresterea lui bebe strumf, ma intrebau daca nu revin mai repede. Cum era in preajma sarbatorilor de iarna nu prea am avut de ales, m-am intors exact cand trebuia. 

"Ne pare rau, dar va trebui sa incetam colaborarea"

"Pai, vreau sa incep serviciul. Chiar daca as fi vrut jumatate de norma, vin pe norma intreaga si vad eu cum fac cu Tudor."

"Nu se mai poate, ori acum ori mai tarziu tot se va intampla"

Si uite asa a inceput o perioada de sicane. Eu veneam la serviciu, ei nici nu voiau sa ma bage in seama. Ba imi spuneau ca imi pregatesc un nou birou si un alt calculator, ba ma puneau sa stau intr-o camera goala, ba ma trimiteau la plimbare cum ca cererile mele de reintoarcere nu au nicio insemnatate. Nu aveam voie sa stau de vorba cu colegii, sau sa iau un loc in birou. 

A fost un razboi al cererilor, al nervilor si al santajelor. 

Cu dreptatea de partea mea am fost data afara. Pur si simplu, nu fara lupta bineinteles, dupa cum v-ati dat seama. 

Le-am facut si eu contestatie in instanta si asteptam rezolvarea. 

Am devenit somera, de mi-era rusine de mine. Si m-am pus cu burta pe carte. Tanjeam de mult dupa slujba la care renuntasem pentru aceasta firma si concedierea a fost decklicul. 
Am trait un stres aproape permanent timp de sapte luni de zile. Nu am mai fost eu, cea de anul trecut, relaxata si cu chef de joaca fata de Tudor, dispusa oricand sa fac orice impreuna cu el. 
Acum  imi revin incet incet. Parca sunt obosita nonstop si fara chef de nimic. 

Un sfat: cunoaste-ti-va drepturile si aveti curajul sa vi le cereti. E greu dar trebuie sa ne trezim cate un pic, cate un pic.

Titularizare - linkuri utile

Unde sa te informezi despre examen, unde sa cauti materiale (pentru limba franceza), pentru a invata pentru examen. E doar o mica parte din ce am rasfoit, cel mai mult m-au ajutat cursurile si materialele adunate in  facultate cat si prima proba a examenului: inspectia la clasa.
Linkuri utile:

- site-uri oficiale despre miscarea personalului didactic- primul e varza, al doilea trebuie cercetat cu atentie:
http://www.edu.ro/index.php/base/frontpage
http://titularizare.edu.ro/2012/

- inspectorat sector 6 - fostul inspectorat de limbi straine, bine pus la punct:
http://www.ismb6.edu.ro/index.php?pg=noutati

- un blog bine informat despre titularizare: metodologie, informatii despre discipline:
http://examentitularizare.blogspot.ro/ 

- materiale de specialitate:
http://unibuc.ro/n/resurse/E-Books.php
http://www.didactic.ro/

- literatura franceza:
http://www.alalettre.com/index.php

- fise de lucru franceza:
http://www.bonjourdefrance.com/index/indexpedago.htm
http://lewebpedagogique.com/flegbadau/tag/fisa-pedagogica/
http://www.parlbruparl.irisnet.be/images/imgparl/fichespedagogiques.pdf



Despre Titularizare 2012

Buna Eleonora,

anul acesta s-a mers pe metodica. Subiectele mi s-au parut usoare.

Este anul descentralizarii numai ca nu le-a reusit in totalitate. Subiectele au fost facute tot la nivel national si nu pe centre de concurs cum se mentioneaza in metodologie. Insasi metodologia miscarii personalului didactic ar parea ca are vreo doua variante. 

Daca de la inceputul anului, inspectoratul a scos la inaintare o programa, cu vreo doua spatamani inainte de examen s-a razgandit si a modificat acea programa odata cu tipul subiectelor pentru concurs. 

Sase luni de zile am tot invatat dupa o programa care a fost eliminata in ultimul moment. 

O alta noutate a fost lectia deschisa, proba eliminatorie a carei nota ar trebui sa cantareasca 25% din nota finala. 
Cei cu experienta in predare fac fata unei astfel de probe dar vai de cei care abia termina o facultate si nu au habar despre meseria de profesor. Multi nu s-au prezentat la concurs de frica sustinerii lectiei. 

In loc de centre de concrus organizate pe discipline, anul acesta am avut 21 sau 22 de centre numai in Bucuresti, organizate pe - habar nu am pe ce, sectoare sunt prea putine, cartiere prea multe - zone. Un centru reuneste toate gradinitele, scolile, liceele din acea arie teritoriala, care scot la concurs posturi pentru toate disciplinele. 

Eu mi-am depus dosarul la centrul 20, aceasta fiind zona in care locuiesc. Alegerea centrului poate depinde de urmatoarele criterii: curpinde posturi aproape de casa, titularizabile, la scoli bune. Intamplarea a facut sa fie toate la un loc. 

Pe centrul 20 am fost initial 11 candidati pe fanceza, in urma probei orale am ramas 6, in ziua examenului scris ne-am prezentat 5, si ne vom titulariza doar 2. Doar 2 posturi titularizabile sunt pe franceza in zona aceasta. Netitularizabile dar intregi sunt doar 3, restul sunt incomplete. 

Pe Bucuresti erau la un moment dat 17 posturi titularizabile, 54 complete dar de suplinire, 138 de suplinire incomplete. (pe franceza) 

Ce inseamna titularizabil: postul e al tau pe 4 ani, dupa care dai iar examen ca sa ti-l pastrezi, teoretic ar fi trebuit sa fie pe viata, dar sistemul e in continua schimbare. 
Postul de suplinitor e al tau pe 1 an de zile, iar daca directorului ii place de tine te lasa la catedra inca vreo doi ani, dupa care dai iar examen ca sa ti-l pastrezi sau sa zbori in alta parte. 

Postul intreg are 18 ore de predare pe saptamana, cele incomplete, logic, nu au 18 ore. Pentru a-ti completa norma trebuie sa mai faci rost de inca unul, doua locuri in care sa predai. Poti preda si la 3 scoli/licee ca sa reusesti sa ai salariul intreg. 

Dumnezeu m-a ajutat de am invatat si am reusit sa obtin o nota buna, note bune la ambele probe: 9 la lectia deschisa, 9 la scris. Pentru un post de titular trebuie sa ai peste 7. Degeaba poti avea peste 7 daca nu sunt posturi destule. Asta am patit-o in primul an de predare. 

Descentralizarea in concluzie, ar fi un lucru bun. Ar insemna ceva mai multa organizare si o mai buna orientare a profesorilor pe posturile pe care le vizeaza. O mai buna pregatire metodica, exact ceea ce trebuie  pentru a preda cum trebuie. Dar nu doar examinarea trebuie schimbata ci avem muuuult de lucru la intreg sistemul. Multi de trebuie in ecuatie. 

De ce am ales sa ma intorc, pentru a putea avea o familie normala. Cu toate ca exista destul de mult frecus in invatamant si  atatea aberatii de sistem, este o meserie ce permite femeilor sa poata petrece timp si alaturi de proprii copii si sot fata de joburile corporatiste care rapesc viata de familie. Si daca am avut ocazia sa incerc si statul si privatul, mi-am dat seama ca cel mai bine m-am simtit la catedra. Acolo am contat, am schimbat cumva viata celor din fata mea, am putut sa ma misc, sa socializez, sa invat, sa ma simt bine si nu sa ma sufoc in vreun birou lipita de un scaun. 

Cum am reusit sa invat? Exceptand ultimele 3 saptamani de dinaintea examenului, cand socrii mei au avut concediu si l-au tinut pe Tudor mai mult pe la ei, am invatat ziua in timp ce Tudor dormea, si noaptea dupa ce-l adormeam. M-am apucat de prin ianuarie si aproape zilnic citeam cate ceva. 

Si vorba aceea: eu am un plan dar Dumnezeu are un altul pentru mine. De data asta au coincis. 

Vizita la Mogosoaia

Am locuit atat de aproape de Mogosoaia dar nu am fost niciodata pana zilele trecute. In ciuda caldurii ne-am bucurat de noi privelisti si de putina libertate. Vecinatatea lacului m-a transpus direct in filmele romanesti cu burghezi si aristocrati, ma intreb daca cei care au locuit la palat au avut parte de nefericiri si nostalgii in loc de seri de bal si petreceri nesfarsite. Fata de filmele americane unde totul e destrabalare si final fericit pe taram romanesc e taman invers: iubiri neimpartasite si morti dramatice. 

E un loc grozav unde poti calca iarba si poti avea un picnic reusit, unde copiii pot alerga in voie si pot vedea veverite si ciocanitori. Au si o terasa-restaurant., alei pietruite, casute de pasarele plantate langa copaci, banci pe care te poti odihni langa felinare cochete dar moderne. 

Gradinitele labirintice de langa lac parca ar fi niste gradini suspendate in miniatura. Si leii ce strajuiesc palatul sunt calusei perfecti pentru orice copil ce vrea sa-i calareasca.

A fost foarte frumos si ne dorim sa mai ajungem.

Examenu si Ministeru

Motive pentru care sa-ti bagi picioarele in invatamant:
- unul singur : Ministerul = sistemul = capetele incoronate de pe acolo = ce le-a mai fatat mintea = cu ce i-a mai fraierit aia din afara sa ne fraiereasca pe noi.

Cred ca toti am fi mai fericiti daca nu si-ar mai bate joc de oameni regulat. Ne calaresc pe toate partile si ministeriosii si media. Globalizarea e un fel de comunism care doreste sa controleze. Pe cine sa controlezi daca nu pe cei mai putin stiutori. Asa ca ne mentin in starea de prostie ca sa joace tontoroiul pe cadavrele noastre.

Ai intelectuali esti in pericol, ai prostie esti rege.

Nu a fost greu, insa nu ne-am pregatit dupa programa care trebuie, pe care au scos-o la inaintare cu doua saptamani inainte de examen.
Eu am aflat cu doua zile inainte. Caci noutatile nu le posteaza niciodata acolo unde le pot vedea toti prostii, nuuu, doar cativa initiati.
Zvonuri au fost de cateva luni de zile, dar cat sa te increzi in zvonuri. Nici macar in ultima clipa nu se stia ceva clar. Cati candidati atatea pareri.

Sa-i ia naiba si sa plece toti din tara sa ramana fara nimic, nu o sa mai aiba de la cine sa ia mita, pentru cine sa se construiasca autostrazi cu preturi exorbitante, pe cine sa mai fraiereasca.

Imi iau si eu catrafusele si  plec. Bine-i asa? Daca isi bate cineva joc de tine sa-ti bati si tu de toti si de toate ca sa te racoresti un pic. Pai nu-i bine. Iti bati joc de mine, lasa ca imi bat si eu joc de copilul tau, iti vine tie randul. Cam asa e pe la noi.

Ar merita ca toti profesorii sa-si bage picioarele si sa va lase cu buza umflata, domnilor de la putere. Sa va ... si ei copiii vostri asa cum si voi ii ... pe profesori si pe multi altii.